Bij Reverse Geocaching weet je tot je bij de cache bent niet wat de coördinaten van de cache zijn. Bij de "normale" geocaches heb je altijd op de één of andere manier een locatie waar je naartoe moet, vrijwel altijd in de vorm van coördinaten die je gelijk, na het oplossen van een puzzel of na het bezoek van verschillende punten tijdens een multicache krijgt.
Bij een reverse geocache krijg je de coördinaten niet, je moet het doen met hints die leiden tot de verstopte cache. Zo'n hint bestaat meestal uit de afstand tot de verstopte cache. Hints die voorkomen zijn:
Het idee van Reverse Geocaches in rond 2010 ontstaan toen Mikal Hart een box bouwde die alleen geopend
kon worden op één (door hem ingestelde) specifieke locatie ergens ter wereld. De doos bevatte aan de buitenkant
alleen een eenvoudig schermpje en een knop. Door op de knop te drukken, verscheen op het schermpje de afstand van de
box tot de ingestelde locatie. Als er op de knop gedruk werd en de box fysiek op de ingestelde locatie was, kon
de box opengemaakt worden.
De standaard hint voor reverse geocaches is de afstand van de huidige locatie tot de (voor de speler) onbekende eindlocatie. Door ervoor te zorgen dat de afstand alsmaar kleiner wordt, komt men uiteindelijk bij de eindlocatie/geocache uit.
Met deze hint wordt de (kompas) richting aangegeven waar de eindlocatie zich bevindt. De richtingen die gegeven worden zijn Noord, Oost, Zuid of West. Welke richting er als hint gegeven wordt, hangt af van de hoek tussen de huidige locatie en de eindlocatie. Zie de afbeelding hiernaast voor het bereik in graden dat gehanteerd wordt voor iedere richting. Omdat de richting nogal grof is, zal zeker op grotere afstand de richting lang hetzelfde blijven. Komt men dichterbij dan zal de gegeven richting sneller wisselen en weet men dus ook dat men in de buurt van de eindlocatie komt.
Met deze hint wordt aangegeven of de afstand tot de eindlocatie kleiner of groter is dan de afstand die opgevraagd werd bij de vorige positie. Is de afstand kleiner (komt de speler dichterbij) dan wordt de hint "warmer" gegeven. Is de afstand groter geworden dan wordt de hint "kouder" gegeven. Door ervoor te zorgen dat men altijd "warmer" komt, komt men uiteindelijk bij de eindlocatie uit.
Met deze hint wordt aangegeven wat de hoek is tussen de huidige- en de eindlocatie. In de afbeelding hiernaast zijn de hoeken aangegeven op
de denkbeeldig te trekken cirkel, met de huidige positie in het midden en de eindlocatie op de rand van de cirkel. Met deze
hints kan men een vrij nauwkeurige (denkbeeldige) lijn trekken in de richting die men op moet. De afstand is niet bekend. Op een gegeven moment
kan een tegenoverliggende hoek teruggegeven worden, waaruit kan worden opgemaakt dat men de eindlocatie gepasseerd is en dus (iets) terug moet.
Tip: kijk op een (digitale) kaart en trek een denkbeeldige lijn vanaf je huidige positie in het aantal opgegeven graden. Ergens op deze lijn
ligt de cache. Waarschijnlijk kun je op basis van deze lijn op de kaart al een hoop mogelijke locaties uitsluiten.
Klik op "Meer Informatie" voor een gradencirkel.
Verder biedt de Reverse Geocaching app de volgende (extra) functionaliteiten:
Er is inmiddels aardig wat informatie te vinden over het bouwen van je eigen fysieke Reverse Geocache box (puzzle box). Als je (wat) verstand hebt van electronica en het programmeren van Arduino's en/of Raspberry Pi's dan kun je op het internet veel ontwerpen vinden om na te bouwen of te gebruiken als basis voor je eigen ideeën.
Hieronder een aantal links naar websites met voorbeelden en zelfs complete stappenplannen en sourcecode voor het maken van je eigen reverse geocache: